top of page
Search

Je zit in de IVA en je wil meer...

Updated: Mar 8, 2022


Dus, je hebt energie overdag en daar wil je wat mee! In dit kader ben ik heel sterk van mening dat als je van je paard bent gevallen, het beste is om er gewoon weer op te springen en een weg vooruit te kiezen en misschien deze keer een paar wijze lessen verder. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een pony. Wanneer je in de IVA zit betekent dat niet dat je nergens meer in staat bent vaak. Maar hoe zit dat met extra inkomen, uitkering en belastingen?


Het is goed om een zinvolle dagbesteding te hebben voor de verdere genezing. Het lijkt zo simpel – maar er zijn heel veel mensen die geen goede dagbesteding hebben en in de IVA zitten.



Vrijwilligerswerk


Een optie is om vrijwilligerswerk te doen. Online & offline heb je vrijwilligerswerk vaak snel gevonden. Dit is een hele goede eerste stap wanneer je er een tijd uit geweest bent met name als je nieuwe ervaringen op wil doen in een richting die op de reguliere markt op dit moment misschien moeilijker is te bereiken. Hieronder een link met meer informatie hierover. In 2020 mag je € 1.700 bijverdienen op deze manier. Vergeet niet je uren, inkomen en waar je vrijwilligerswerk doet door te geven aan het UWV.



Bijverdienen en IVA


Wanneer je wil gaan werken (bijvoorbeeld in dienstbetrekking of als bijverdienste) voor geld en je krijgt een IVA uitkering heb je hiervoor geen toestemming nodig van het UWV. Wel dien je wijzigingen ten aanzien van werk door te geven aan het UWV binnen één week na een verandering. Waar in het bijzonder naar wordt gevraagd bij een melding is besteden tijd en het inkomen dat je verdiend met je werkzaamheden.

Doorslaggevend is het inkomen en wanneer je meer dan 20% verdiend van je sv-loon iedere maand, zal in principe een herkeuring kunnen plaatsvinden na één jaar. Het sv-loon (sociale verzekeringsloon) is het loon waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaald.


Herkeuring vindt plaats ingevolge art. 52 lid 2 Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

De bepaling luidt


als volgt:

“52 lid 2 - Indien de volledig en duurzaam arbeidsongeschikte gedurende een aaneengesloten termijn van twaalf kalendermaanden per kalendermaand een inkomen verwerft dat meer bedraagt dan 20% van het maatmaninkomen (sv-loon) per maand, roept het UWV de verzekerde op voor een onderzoek naar het voortbestaan van de volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid.”


Gedurende de periode dat je een WIA (IVA) uitkering krijgt wordt ten aanzien van het verdiende inkomen je uitkering met 70% gekort. Dit betekent dat je 30% mag houden (zie hieronder voor de exacte berekening).

Wanneer ik een rekensom maak:


Stel je sv-loon is


€ 2.800 per maand bruto, dan is het bedrag dat je per maand maximaal mag verdienen, wil je geen risico lopen ten aanzien van je WIA (IVA) uitkering een bedrag van € 560 p/m (€2.800x0,20). Per jaar is dat een bedrag € 6.720, maar je mag maar 30% houden, dat is: € 2.016 in dit voorbeeld.


Hou er rekening mee dat wanneer je zelfstandig bijverdiend je alle zakelelijke kosten toerekenbaar aan deze werkzaamheden in mindering kan brengen. Je zal dan wel worden aangemerkt als BTW-ondernemer vrij snel. Maar, je kan om toepassing van de Kleine-Ondernemings-Regeling (KOR) vragen en ontheven worden van BTW verplichtingen. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Hou er ook rekening mee dat je op een gegeven moment als ondernemer aangemerkt kan worden voor de inkomstenbelasting. De definitie van een onderneming in de inkomstenbelasting is een organisatie van kapitaal en arbeid dat deelneemt aan het economisch productieproces met het oogmerk om winst te behalen. De uitgebreidheid in de zin van omzet, winst, personeel, investeringen, kosten, toekomst verwachtingen, uren etc. bepalen of sprake is van een onderneming. Je kan de Belastingdienst altijd om een standpunt vragen.


Ondernemende manier van geld verdienen


Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan krijg je een uitkering in de vorm van een voorschot. Het UWV gaat daarbij uit van de verwachte fiscale winst + ondernemingsaftrek en MKB-vrijstelling (zie hieronder).


Zie bovenstaande link voor waar je allemaal rekening mee mag houden bij het verminderen van de fiscale winst uit je onderneming in de inkomstenbelasting.

Na afloop van het belastingjaar kijkt het UWV hoe hoog je bruto inkomen (fiscale winst + ondernemingsaftrek + MKB-vrijstelling) over het voorgaande jaar was. Dan wordt bekeken of je te veel of te weinig uitkering hebt gekregen.


Gemiddeld maandinkomen


Hoe word je fiscale winst verrekend? Op basis van je verwachte bruto inkomen, kun je met het UWV afspreken wat de hoogte van je uitkering gaat worden. Voorkom dat je naderhand veel moet terugbetalen of juist door een te optimistische schatting van te weinig uitkering moet zien rond te komen.


Het beste advies is: laat je goed informeren (door het UWV en anderen) over de consequenties voor je uitkering, voordat je een verwachte bruto inkomen: fiscale winst + ondernemingsaftrek + MKB-vrijstelling opgeeft, dus in feite al voordat je je bij de KvK inschrijft.


Na afloop van het kalenderjaar moet je vóór 1 mei zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Het UWV krijgt die gegevens en berekent je gemiddelde bruto inkomen uit je onderneming per maand. Belangrijk om te onthouden: je kunt je voorschot tussentijds laten aanpassen.

In de aangifte die je doet bij de Belastingdienst hou je wel rekening met de ondernemingsaftrek en MKB-vrijstelling, indien van toepassing. Je moet voldoen aan het uren criterium voor de ondernemingsaftrek (inclusief startersaftrek).

Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hoeven slechts 800 uur per jaar aan hun onderneming te besteden om recht te hebben op de ondernemersaftrek. Het maakt niet uit of je een heel jaar als ondernemer werkt, of dat je halverwege het jaar bent gestart.

De fiscale winst is de winst die overblijft als de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling van 14 procent er vanaf gehaald zijn.


De startersaftrek (onderdeel van ondernemingsaftrek) is het eerste jaar maximaal € 12.000,-. Als je commerciële winst in het eerste jaar niet hoger is dan € 12.000,- kan dat betekenen dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen over je ondernemingswinst. Je fiscale winst is dan nul (in dit voorbeeld door aftrek van de startersaftrek). De MKB-winstvrijstelling wordt pas toegepast nadat de ondernemersaftrek van je winst is gehaald. In dit voorbeeld niet van toepassing.



Het UWV verrekent altijd het bruto-inkomen met de bruto-uitkering. Het UWV neemt de fiscale winst als uitgangspunt en telt de ondernemersaftrek daar weer bij op en de MKB-vrijstelling van 14%. Het bruto inkomen uit ondernemen is voor het UWV in dit voorbeeld dus ook € 12.000,-. Net als de commerciële winst. Belangrijk is dat het aantal uren dat je doorgeeft aan de Belastingdienst hetzelfde is als het aantal uren dat je doorgeeft aan het UWV.


Ook een meevaller:


met een arbeidsongeschiktheidsuitkering ben je al verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat scheelt honderden euro’s per maand aan verzekeringspremie.

Als de uitkering eindigt, dan is het onder voorwaarden nog mogelijk binnen een bepaalde periode (5 jaar) de uitkering te laten herleven.

Je bruto inkomen (met ondernemen) (fiscale winst + ondernemingsaftrek + MKB-vrijstelling) wordt verrekend met je Bruto uitkering als volgt:


Bruto arbeidsongeschiktheidsuitkering -/-0,70 x A x B/C.

A = Bruto inkomen

B = Het dagloon waarnaar de arbeidsongeschiktheidsuitkering is berekent

C = Het dagloon waarnaar de arbeidsongeschiktheidsuitkering zou zijn berekend indien dat niet gemaximeerd zou zijn op het in artikel 17, eerste lid, van de Wet financiering sociale zekerheid bedoelde bedrag met betrekking tot een loontijdvak van een dag.

Ter toelichting van


B en C, informeer ik je als volgt.

B

Bij het berekenen van de IVA-uitkering gaan ze uit van het sv-loon dat je verdiende in het jaar voordat je ziek werd.

Het totale sv-loon wordt gedeeld door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Dit is je dagloon. Het maximumdagloon wordt per 1 juli 2020 vastgesteld op € 222,78 per dag.

C

Het bedrag, bedoeld in artikel 17, eerste lid, eerste zin, van de Wet financiering sociale verzekeringen, bedraagt voor het jaar 2020 voor een loontijdvak van een jaar: € 57.232.


Conclusie

Wanneer je gaat voor vrijwilligerswerk of inkomen uit dienstverband zijn de wettelijke regels redelijk eenvoudig. Echter, als zelfstandige en helemaal wanneer je gaat ondernemen zijn de regels ingewikkelder. Mocht je hulp nodig hebben, dan kan je uiteraard contact opnemen.


Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Laat u adviseren.


18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page